5 en 6 oktober Keistad Fietsfestival in Amersfoort!
23 sep 2019
Zaterdag 5 en zondag 6 oktober vindt het Keistad Fietsfestival plaats in Amersfoort. De hele dag worden er activiteiten rondom fiets georganiseerd.
In Amersfoort organiseren een groot aantal 'fietsgekken' het Keistad Fietsfestival. Heel veel activiteiten op fietsgebied: fietstochten, lezingen, NK slowbiking, workshops en het fietsfilmfestival. De aftrap is tijdens het Groot Fietscafé, op donderdagavond 3 oktober:
Inloop vanaf 19.30 uur, start presentaties om 20.00 uur.
Locatie: KAdECafé, Eemplein 77, (Eemhuis).
Opgeven kan HIER
Sprekers en presentaties:
Ik blijf heel lang overeind op de fiets! Hoe doen we dat toch?
Is de vraag die Eric Maris beantwoordt op het groot Fietscafé. Eric vertelt waarom je niet omvalt met je fiets, tenminste zolang je blijft rijden. Hoe leer je fietsen? Waarom is het in het begin lastig om op een andere fiets te rijden, bijvoorbeeld een racefiets of een vouwfiets? Hoe komt het dat je als racefietser of mountainbiker door veel kilometers te maken steeds sneller de bochten doorkomt? Waarom vinden ouderen het opeens eng om te fietsen, zeker op een e-bike? En dan zijn we tijdens het fietsen ook nog in staat om gevaar te zien!
Genoeg vragen voor Neurowetenschapper Eric Maris om te beantwoorden in een levendige interactieve presentatie! Eric Maris is professor aan de Radboud Universiteit, hij heeft veel empirisch onderzoek gedaan op fietsgebied: Hoe blijven we overeind? en Hoe zien we gevaar?
Zo verhogen we de gemiddelde vervoerssnelheid in de stad!
Dit is de kerm van de presentatie van Ton van Rietbergen. Ton laat zien dat ketenverplaatsingen waarbij de fiets de cruciale rol speelt de toekomst hebben. Nu al is bekend dat door het verwijderen van de auto uit steden de gemiddelde vervoerssnelheid hoger wordt. Zelfs in de VS blijkt de waarde van woningen met fietsmogelijkheden meer te zijn gestegen dan wijken zonder. Ofschoon Nederland een echt fietsland is, blijven de investeringen op het gebied van fiets-infrastructuur ver achter bij die van de auto en het openbaar vervoer. In zijn voordracht geeft hij aan waarom dit zo is en hoe we dit kunnen ombuigen.
Ton van Rietbergen is als economisch geograaf verbonden aan de Universiteit Utrecht. Zijn specialiteiten liggen bij globalisering en milieu, e-commerce en steden en (fiets) mobiliteit. Hij publiceerde daarover in vakbladen en verschillende kranten.
En nog veel meer! Kijk op de website van Keistad Fietsfestival voor een overzicht van de activiteiten!