Column: Massale Vueltafietsvreugde en hoe we die kunnen vasthouden

Column: Massale Vueltafietsvreugde en hoe we die kunnen vasthouden

8 sep 2022 door Jelle Bakker

jelle-vuelta1.jpeg

Jelle Bakker is sinds juni 2021 Fietsburgemeester van Utrecht. Hij studeerde filosofie, geschiedenis en internationale betrekkingen en is sinds drie jaar werkzaam bij team fietststimulering van SportUtrecht. Hij schrijft met regelmaat columns voor UBC tijdens zijn ambtstermijn.

Massale Vueltafietsvreugde en hoe we die kunnen vasthouden

Wat was het gaaf de 18de bij UBC te gast bij TUI! Vanuit een bruisend TUI kantoor liepen we een overvol Vredenburgplein op. Vol verwachting stond Utrecht naar het podium te staren. En dan hoorde je vanuit de verte het gejuich opstijgen en wist je; daar komen de fietsers! Op armlengte afstand en in levende lijve! Massaal gingen de handen op elkaar, werd er gejuicht en gejoeld om de wielrenners vervolgens in het bootje te zien stappen. De Vuelta-start in Utrecht was een groot succes. Meteen gingen er stemmen op om de Tour de Femmes ook naar Utrecht te halen. Dat gaat misschien nog even duren, maar voor ieder die de spontane samenhorigheid niet zolang kan missen, heb ik een oplossing klaar!

Feest voor de fiets
Wat een enorm feestjaar is dit! Utrecht is 900 jaar. De Vuelta-start in Utrecht. We mogen weer massaal feesten en samenkomen na de beperkingen van corona. Ik ben zo blij dat ik dit als fietsburgemeester allemaal van dichtbij mag meemaken! Het meerijden in de Groene Karavaan was misschien wel het gaafste dat ik ooit gedaan heb! Voor de ploegentijdrit uit duizenden mensen toejuichen en highfives uitdelen totdat mijn hand er rood van was. ‘Utrecht op zijn mooist’, las ik ergens in een artikel en ik kan dat alleen maar beamen, apetrots was ik op onze Domstad!

Vaak gaat het al snel over wat een grote ronde (financieel) heeft opgeleverd. Uiteraard belangrijk, maar als ik langs de rijen mensen reed zag ik het duidelijk: blije gezichten. Ouderen, kinderen, wielerfans of volkomen leken, allemaal samen langs het parcours. En niet alleen in de binnenstad. In Overvecht was een drukbezochte Spaanse markt waar het feest nog tot de late uurtjes doorging. De Vuelta had iets voor iedere Utrechter in het jubileumjaar van de stad.

Het eerste fietspad
Zonder arrogant te willen doen lag er één straat in Utrecht iets meer te glunderen dan alle andere; het fietspad op de Maliebaan. Het eerste fietspad van Nederland, maar waarschijnlijk ook van de wereld. In 1885 werd het aangelegd voor de hoge heren van de fietsclub, die over de kasseien te veel hobbelden en voorover klapten op hun hoge bi (voor de precieze historische details en voor proefritten op een dergelijk gevaarte verwijs ik naar Kaspar Hanenbergh). Ze wilden een vlak en effen fietspad. Dat eerste fietspad zag de ontwikkeling van fietsstad Utrecht van begin tot nu, wanneer er zelfs aerodynamische profploegen op grote snelheid langs raasden.


Datzelfde fietspad is binnenkort jarig. 15 september; de dag voor de lancering van de Utrechtse mobiliteitsweek wordt onze Maliebaan 137 jaar oud. En omdat we hebben gezien hoeveel vreugde een spontaan volksfeestje kan geven, wil ik jullie allemaal uitnodigen om de verjaardag van het fietspad met mij te vieren. Van 17:00 tot 19:00 zijn jullie welkom op het Malieblad voor een ijsje, een praatje en natuurlijk feestelijkheden voor het oudste fietspad van de wereld. Als het een succes is, willen we het jaarlijks herhalen als thematisch stadsfeest: het Utrechts Verzetje (naam en patent bij Herbert Tiemens). Laten we de massale fietsvreugde vasthouden en de historische roots van onze fietsstad vieren! Zegt het voort en ik zie jullie daar!

Sluiten