Doe mee aan de Fietsers Museum Challenge!

Doe mee aan de Fietsers Museum Challenge!

25 jul 2024 door Frank Felix

2024-07-19 collage challenge fietsers museum 700 x 308 92 kb
De Utrecht Bike Community omarmt het initiatief om te komen tot een Fietsers Museum; een interactieve expositie waarbij de unieke Nederlandse Fietscultuur centraal staat. Het eerste thema dat daarbij centraal staat is 'Kinderen en Fietsen.' En daar kun jij bij helpen. Want we zijn op zoek naar mooie en inspirerende bijdragen voor dit thema. We zoeken verhalen, anekdotes, beschouwingen, foto's, kunstwerken of andere en bijdragen over kinderen en fietsen. Dat doen we in de vorm van een challenge. Dus stuur je bijdragen in en wie weet ben jij één van de drie winnaars van ons exclusieve collectors-item: een UBC cappuccino- of espresso-kop- en schotel. Lees hieronder verder voor het hoe en waarom van het Fietsers Museum, het thema 'Kinderen en Fietsen' en hoe je mee kunt doen aan de challenge.

Waarom ook al weer een Fietsers Museum?
Uit de hele wereld komen mensen naar Nederland om te leren waarom wij zoveel fietsen. Dit komt niet alleen door een vlak land en goede fiets-infrastructuur. Onze unieke Nederlandse fietscultuur is echter ook een belangrijke reden voor de populariteit van fietsen in Nederland.
Nu zijn er in Nederland diverse musea met mooie collecties historische en bijzondere fietsen, maar er is nog geen museum dat die unieke Nederlandse fietscultuur centraal stelt. Wij denken dat daarin echter belangrijke lessen en sleutels zitten voor het verder stimuleren van fietsen in Nederland en daarbuiten.

Bijdragen aan schaalsprong van de fiets
Vanwege de noodzakelijke 'schaalsprong van de fiets' staan we de komende jaren voor een enorme maatschappelijke opgave als het gaat om fietsstimulering. Het Fietsers Museum wil hier een bijdrage aan leveren. Want cultuur -normen en waarden- speelt een grote rol in de populariteit van fietsen.
Maar waarom fietsen we eigenlijk zo veel? En hoe is dat zo gekomen? Waarom willen we fietsen? Wat maakt fietsen aantrekkelijk?
Het Fietsers Museum wil bijdragen aan het doorgronden van onze unieke Nederlandse fietscultuur. We willen ons fiets-DNA ontrafelen en op zoek gaan naar belangrijke sleutels om fietsen verder te kunnen stimuleren. Een museum over onze fietscultuur is niet alleen nuttig, inspirerend en leerzaam. Onze fietscultuur is ook iets om te delen en trots op te zijn. Daarnaast is het verhaal van onze fietscultuur ook interessant en onderhoudend: edutainment.

Thema Kinderen en Fietsen, wie de jeugd heeft...
Uit onze brainstorms en gesprekken in het kader van het Fietsers Museum kwam een belangrijk inzicht naar boven: het feit dat er in ons land zoveel kinderen fietsen is uniek.
Omdat fietsende kinderen voor ons zo voor de hand liggen, valt het ons nauwelijks meer op. Daarom moesten we hier vooral door onze buitenlandse gesprekspartners op worden gewezen. Nergens fietsen zoveel kinderen. Hier is het de norm dat kinderen fietsend naar school, vrienden of sport gaan.
Dat het fietsen in ons land al op zeer jonge leeftijd begint is dus een belangrijke ‘fietssleutel’ voor de populariteit van het fietsen in Nederland: 'jong geleerd, oud gedaan’ en ‘wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.’
Dat begint al op zeer jonge leeftijd: van loopfietsjes en bij de ouders in het stoeltje voorop, achterop of in de bakfiets, via zijwieltjes en aanhangfietsjes naar zelfstandig kunnen fietsen, inclusief fiets-examen op de lagere school.
De betekenis van fietsende kinderen kan niet worden onderschat. Dit is niet alleen gezond, goed voor de conditie en milieuvriendelijk; het feit dat Nederlandse kinderen tot de gelukkigste kinderen ter wereld behoren, wordt door wetenschappers voor een belangrijk deel toegeschreven aan het feit dat Nederlandse kinderen zoveel fietsen. Er zelfstandig op de fiets op uit kunnen gaan betekent voor de Nederlandse kinderen een enorme vrijheid, het maakt ze zelfstandig en voedt hun zelfvertrouwen.
Zie daar de reden om voor de eerste presentatie en expositie van het Fietsers Museum het thema ‘Kinderen en Fietsen’ centraal te stellen.

Challenge Kinderen en fietsen: stuur ons je verhaal, anekdote, foto of andere bijdrage
Voor onze eerste expositie doen we een beroep op jou. Stuur ons jouw persoonlijke bijdrage over kinderen en fiets. Denk hierbij aan:

  • Je persoonlijk verhaal, bespiegeling, avontuur of ervaring van jezelf fietsend als kind, je kind of kleinkind of van iemand uit je omgeving.
  • Je ervaring toen je zelf als kind fietste, of van je kind of kleinkind.
  • Een dierbare herinnering of een beschouwing op het thema.
  • Eén of meerdere foto’s die voor jou het thema verbeelden, voorzien van een toelichting.
  • Eén of meer video’s van jezelf of die je goed bij het thema vindt passen.
  • Een tekening, illustratie of ander kunstwerk, voorzien van een toelichting.
  • Een object dat in de collectie kan worden opgenomen, voorzien van een toelichting.
  • Een andere bijdrage die interessant is.

De 3 meest inspirerende bijdragen belonen we met een exclusieve UBC cappuccino- of espresso kop en schotel, inmiddels een felbegeerd collectors-item.
UBC koffiekopje espresso cappucino kopje koffie -uitsnede 1040 x546 145kb

Hoe kun je insturen?
Teksten, verhalen, avonturen, herinneringen en foto’s (van max 5 MB) kun je naar ons mailen op welkom@utrechtbikecommunity.nl
Wil je digitale bestanden groter dan 5 MB naar ons sturen? Gebruik dan WeTransfer of een andere file-sharingdienst. Of neem eerst even contact met ons op via ons mailadres.
Mail ons ook als je ons fysieke kunstwerken, tekeningen, illustraties, kunstwerken of objecten wilt sturen. Dan stemmen we het met je af.

Veel succes met je inzending en we hopen uiteraard vele mooie en gevarieerde bijdragen te mogen ontvangen.

Inspiratie
Voor wat leuke inspiratie voor het thema ‘Kinderen en fietsen,’ bekijk dan even deze superleuke en zeer toepasselijke videoclip van de Groningse band Anthony’s Putch, die wereldwijd viraal ging. Mede omdat veel buitenlander verbaasd waren dat wij zo met onze kinderen omgaan:-).
Of bekijk deze video: Rotterdam Fietst! Deze is gemaakt door Fietsersbond Rotterdam + Regio en hierin zie je o.a. hoe kinderen de stad op de fiets beleven en vertellen ze wat fietsen voor hen betekent.

Dus doe mee en help mee om samen een mooie collectie verhalen, anekdotes, foto's, video's en andere bijdragen voor het Fietsers Museum aan te leggen.
We zien je bijdrage graag tegemoet!

Sluiten