Wat een succes! UBC Te Gast Bij ROM -Fietsstimulering XXL!

Wat een succes! UBC Te Gast Bij ROM -Fietsstimulering XXL!

3 okt 2024 door Frank Felix

IMG_9794 ubc te gast rom jaarbeurs 3 okt 2024 volle zaal 151k

Op donderdag 3 oktober organiseerden we een bijzondere editie van onze 'Te Gast Bij'-bijeenkomsten. Onze bijeenkomst was onderdeel van de Cycle Mobiliy Summit in de Jaarbeurs, een dag vol fietskennis en -inspiratie voor professionals, bedrijven en organisaties. Met aandacht voor mobiliteit, infrastructuur, woon-werkverkeer en gezonde medewerkers. Onze host was dit keer de ROM Utrecht Region, de organisatie die innovatie en ondernemerschap in onze regio stimuleert. Onder het motto 'Fietsstimulering XXL' verzorgden wij hier liefst 3 programma-onderdelen.

Daarnaast waren er tijdens deze goed bezochte fiets-evenement diverse andere presentaties en workshops en was er een expo waar diverse fiets- en fietsgerelateerde bedrijven zich presenteerden. Lees hieronder verder voor het complete verslag van onze activiteiten tijdens deze geslaagde dag.

Lancering & presentatie van het Fietsers Museum

In de ochtend lanceerden we het Fietsers Museum, een initiatief dat binnen onze community is ontstaan en dat we helpen te realiseren. Om de schaalsprong van de fiets te kunnen maken, moeten we weten wat de succesfactoren zijn van onze unieke Nederlandse fietscultuur.
Want we realiseren het ons vaak niet, maar dat er zoveel Nederlanders fietsen komt niet alleen door een vlak land en goede fietsvoorzieningen. Door de jaren is er een unieke Nederlandse fietscultuur ontstaan. Dit is een belangrijke reden voor het succes van fietsen in Nederland.
Binnen onze community leefde al langer het idee om een museum te wijden aan onze Nederlandse fietscultuur. Om deze te koesteren, te vieren en het succes te doorgronden.
Het Fietsers Museum is dus niet de zoveelste verzameling van mooie en bijzondere historische fietsen, maar een inspiratieplatform over de Nederlandse fietscultuur: hoe is onze fietscultuur ontstaan? Wat heeft hier aan bijgedragen? Wat heeft dit opgeleverd? Welke lessen kunnen we hieruit leren voor de toekomst en de noodzakelijk 'schaalsprong' van de fiets?
Daarbij is het idee om -voorlopig- niet te streven naar een stenen gebouw met een collectie, maar een mobiele, interactieve tentoonstelling die rond kan reizen om mensen te inspireren.

20241003Foto low res Kaspar bij presntatie Fietsersmuseum voor AD ffafe5

Tijdens de bijeenkomst lanceerden we het Fietsers Museum met een eerste tentoonstelling op de Expo van de Cycle Mobility Summit en een zaalpresentatie waarbij we met interessante sprekers in gesprek gingen over onze fietscultuur. Daarbij was er extra aandacht voor het thema 'Kinderen en Fietsen.' Want het feit dat kinderen in Nederland al heel vroeg en veel fietsen is een belangrijke sleutel.

20241003UBC bij  Rom Jaarbeurs3 Wim daniels148kb

In gesprek met onze eigen Fietshistoricus en aanjager van het Fietsers Museum, Kaspar Hanenbergh vertelde fietsminnend schrijver, cabaretier en presentator Wim Daniëls geanimeerd over hoe belangrijk fietsen in zijn jeugd in Aarle Rixel voor hem was.
Hij lardeerde zijn verhaal met vermakelijke anekdotes, en uitspraken. Als taalkundige besteedde hij ook aandacht aan de relatie tussen fietsen en onze taal. Daarbij adviseerde hij ons dringend het woord 'Bike' in onze naam te veranderen naar 'fiets;' volgens hem één van de mooiste woorden van onze taal. Dat laatste zijn we met hem eens en we nemen het de naamsverandering in overweging...

Gjilke Keuning, van Hogeschool voor de Kunsten Utrecht tevens voorzitter van onze community, vertelde over de rol van de fiets tijdens haar jeugd op het Friese platteland. Over hoe ze grote afstanden op de fiets aflegde: eerst achterop de fiets van haar ouders in de bekende rieten kinderstoel, later zelf fietsend in weer en wind. Ze ervoer de vrijheid die fietsen aan kinderen biedt en de positieve kanten van het beleven en trotseren van de elementen. Daar is haar liefde voor fietsen geboren, uiteindelijk resulterend in een Masters-studie naar 'fiets-flow, een onderzoek naar de positieve effecten van fietsen voor je geest en je mentale gesteldheid (zie ook verder in dit artikel).
Aan het einde van deze presentatie verrichtten Gjilke samen met onze Fietsburgemeester Belle de Gast de openingshandeling van het Fietsers Museum met de onthulling van een kunstwerk waarin fietsen en Utrecht centraal staan.

20241007Foto nieuwsfiets-nieuws-cycle-mobility-summit-07lancering fietsersmuseum onthulling schilder

Foto: NieuwsFiets

Masterclass Fietsen & Gezondheid
In samenwerking met het Expert Panel Fiets & Gezondheid organiseerden we de tweede presentatie van de dag: de Masterclass Fietsen & Gezondheid. Deze masterclass was niet alleen voor (para-) medische- en fietsprofessionals, maar voor iedereen die dit onderwerp interessant vond.
We weten intussen wel dat fietsen goed is om gezonder te worden en te blijven (preventie). Minder bekend is de gerichte inzet van fietsen voor behandeling, herstel en zelfs genezing.
Tijdens deze masterclass, gemodereerd door Ernest van den Bemd, directeur Utrecht Bike Community & lid Expertpanel Fiets & Gezondheid, gingen de sprekers in op de heilzame effecten van fietsen en hoe fietsen kan worden ingezet voor gezondheid en welzijn. Tevens werd er ingegaan op de potentie en de urgentie van het thema fietsgezondheid en de meerwaarde van fietsstimulering vanuit het perspectief van o.a. bedrijfsgeneeskunde en oncologie.

20241003 UBC bij Jaarbeurs26 ernest masterclass fiets & gezondheid-142kb

Sportarts en voorzitter van het  Expertpanel Fiets & Gezondheid (verbonden aan Vereniging voor Sport Geneeskunde) Maarten Koornneef, vertelde over de activiteiten van het Expertpanel (sinds 2021). Dit panel heeft als missie om fietsen meer in te zetten voor gezondheid en preventie. Daarvoor wordt o.a. onderzoek geïnitieerd en adviseert het panel beleidsmakers  over het toepassen van de kennis over fietsen en gezondheid.

20241003UBC bij Jaarbeurs28 maarten koornneef-133kb

Koornneef besprak de vele voordelen van fietsen voor gezondheid, preventie, behandeling en revalidatie.
Ook presenteerde hij de resultaten van diverse onderzoeken over fietsen, bewegen en de gezondheid van Nederland. De cijfers waren volgens hem zorgelijk: hoewel Nederland qua bewegen in de top zit, zijn we ook kampioen zitgedrag (schermtijd).
Koornneef concludeerde niet alleen dat we te weinig bewegen, maar ook dat met name onder jongeren de cijfers verder teruglopen. Volgens onderzoek van het RIVM is een belangrijke oorzaak het gebruik van de e-bike. Daarom vond hij e-bikes voor jeugdigen geen goed idee.

2024 UBC bij Jaarbeurs32 carel hulshof-141kb

Daarna was het woord aan emeritus Prof. Dr. Carel Hulshof, hoogleraar Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde UMC Amsterdam, over fietsen vanuit het perspectief van bedrijfsgeneeskunde.
Hij vertelde de zaal dat maar liefst 1/3 van de beroepsbevolking lijdt aan een chronische aandoening. Daarvan is 50% te voorkomen door een gezondere levensstijl.
Een ongezonde leefstijl en te weinig beweging leidt bovendien tot wel 7 tot 31% van de verminderde arbeidsparticipatie en ziekteverzuim. Schokkende cijfers voor zowel werkgevers als werknemers.
Hij pleitte daarom voor meer preventie op het gebied van leefstijlfactoren om de arbeidsparticipatie en duurzame inzetbaarheid van werknemers te stimuleren. Met een vergrijzende bevolking en de tekorten op de arbeidsmarkt wordt dit alleen nog maar belangrijker.
Hulshof zag daarbij een mooie rol voor de fiets. Het stimuleren van op de fiets naar je werk bevordert de fysieke gezondheid van medewerkers. Maar fietsen naar je werk heeft meer voordelen. Fietsen is leuk en heeft ook een positief effect op de geestelijke gezondheid, je welbevinden én het milieu.
Om werkgevers hierbij te faciliteren zijn er steeds meer hulpmiddelen zoals sport- en beweegplannen en specifiek voor het woon-werkverkeer: fietsplannen en fiets-van-de-zaak-regelingen.

IMG_9800 ubc te gast rom jaarbeurs 3 okt 2024 Anouk Hiensch 148kb

De derde spreker was Anouk Hiensch, assistent professor Epidemiologie UMC Utrecht. Zij presenteerde de uitkomsten van onderzoeken naar fietsen en bewegen bij oncologische behandelingen.
Zo is er inmiddels bewijs voor de positieve effecten van fietsen en bewegen voor-, tijdens en na oncologische behandelingen.
Bewegen en fietsen heeft positieve effecten op zowel mentale aspecten als angst, depressieve symptomen, vermoeidheid, kwaliteit van leven als het fysieke functioneren van patiënten. Er moet nog veel aanvullend onderzoek worden gedaan, maar het UMC Utrecht is zo overtuigd van de inzet van fietsen en bewegen, dat men hiervoor richtlijnen heeft opgesteld die tegenwoordig onderdeel uitmaken van oncologische behandelingen.
Bovendien wordt vanuit Oncomid, het samenwerkingsverband van oncologsche klinieken in Midden Nederland, het jaarlijkse kennis- en fiets-event 'Beweging in Behandeling' georganiseerd. Doel van het evenement is dat bewegen een essentieel onderdeel wordt van oncologische behandeltrajecten.
Beweging in Behandeling is een wetenschappelijk evenement waarbij een fietstocht wordt gecombineerd met een wetenschappelijk symposium voor zorgprofessionals. Tijdens het symposium delen medische professionals kennis en ervaring rond de inzet van fietsen en bewegen bij oncologische behandelingen.
Op 21 september vond de tweede editie van dit evenement plaats. Dit jaar stond het thema 'rehabilitatie' centraal en dit was weer een groot succes. Hiermee neemt fietsen, als laagdrempelige beweeg-activiteit, een steeds belangrijkere plaats in bij de behandeling van kankerpatiënten.

2024 UBC bij Jaarbeurs45 Gjllke fietsflow-152kb

De laatste spreker van de masterclass was onze voorzitter Gjilke Keuning, zij is tevens kwartiermaker de Kunst van Zorg & Welzijn aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Gjilke ging in op de positieve effecten van fietsen voor de mentale gesteldheid en 'Fiets-Geluk.' In dat kader heeft ze experimenteel onderzoek gedaan naar 'Fiets-Flow,' de optimale staat van zijn en genieten, waarin je door te fietsen kunt komen. Ook heeft ze onderzocht hoe je deze staat van zijn kunt bereiken.
Fiets-Flow heeft positieve effecten op o.a. hersenactiviteit, denkvermogen en het verhogen van de intensiteit van de emoties. Het draagt zo bij aan welzijn en maakt werknemers mentaal weerbaarder.
Daarom pleit ze ervoor om reistijd niet alleen kwantitatief te benaderen (zo snel mogelijk van A naar B), maar tevens als 'mentale oplaadtijd.' Zo maakt fietsen forenzen mentaal veerkrachtiger. Doel van haar onderzoek is om toekomstmakers (o.a. beleidsmakers, hr-managers, fietsondernemers, etc) hiermee een nieuwe richting te geven voor de toekomst van fietsen.

Tot slot vertelde Ernest over de ontwikkelingen rond het Expertpanel, wat er is gebeurd, de wensen en wat er nog op stapel staat.

Paneldiscussie: Schaalsprong van de fiets
Als klapstuk van onze bijeenkomst gingen we tijdens onze bekende 'live talkshow' in gesprek we met een panel van prominente sprekers over Economie, Duurzame Mobiliteit en Innovatie in de fietsbranche en de noodzakelijke Schaalsprong van de fiets vanuit het perspectief van werkgevers, overheid en private fietsorganisaties.

2024 UBC bij Jaarbeurs47 paneldiscussie 146kb

Het panel bestond uit VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen, gastheer Arjan van den Born, directeur ROM Utrecht Region, André van Schie, gedeputeerde Provincie Utrecht en Lennard Vis, country manager Shimano Benelux.
Er ontspon zich een levendige discussie over economie, mobiliteit, infrastructuur, werkgelegenheid en hoe we nederland draaiend houden en de rol die de fiets daarbij kan spelen.

Gedeputeerde Andre van Schie stelde dat fietsstimulering alleen al pure noodzaak is vanwege het feit dat Utrecht er de komende jaren 150.000 inwoners bij krijgt; "We kampen nu al met verkeers-infarcten."
Ingrid Thijssen deelde namens de werkgevers ook haar zorgen voor de bereikbaarheid van Nederland. Daarnaast gaf ze aan dat werkgevers ook nog stevige uitdagingen hebben op het gebied van onder andere duurzaamheid en milieu, tekorten op de arbeidsmarkt en de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Grote uitdagingen waar fietsstimulering -deels- een positieve bijdrage aan kan leveren.

2024 UBC bij Jaarbeurs51 paneldiscussi Ingrid Thijssen-151kb
Shimano's country manager Lennard Vis plaatste daarbij een belangrijke kanttekening. Om al die mensen op de fiets te kunnen blijven faciliteren zijn er dringend fietstechnici nodig: "Er worden jaarlijks 1 miljoen fietsen verkocht, maar we hebben maar 150 instructeurs die fietsmonteurs en werkplaatspersoneel kunnen opleiden. Er is nu al een probleem om al die fietsen -die technisch steeds ingewikkelder worden- te kunnen onderhouden. Als ik mijn auto naar de garage breng is hij binnen een dag klaar, maar als je fiets moet worden gerepareerd kun je soms weken wachten," aldus Vis. Om de groei van het aantal fietsers te kunnen faciliteren moeten hier oplossingen voor worden gevonden.

2024 UBC bij Jaarbeurs54 paneldiscussie Arja van den Born Andre van Schie-138kb
ROM-directeur Arjan van den Born kwam daarop met een idee. Hij had in andere branches gezien hoe bedrijven en instellingen uit de sector samen economische hubs hebben gevormd: daarbij hebben onderwijs-instellingen, fabrikanten en toeleveranciers zich in elkaars directe nabijheid gevestigd, waardoor samenwerking en uitwisseling van kennis en personeel wordt vergemakkelijkt. Hij opperde om ook eens na te denken over 'fietshubs,'waarbij MBO- en HBO-instellingen, fietsfabrikanten, toeleveranciers en andere fietsgerelateerde partijen clusters vormen zodat ze elkaar versterken. De hedendaagse fietsen en e-bikes zijn bovendien technisch zo geavanceerd en complex dat een dergelijk ecosysteem wel eens een oplossing zou kunnnen zijn. De andere panelleden konden zich vinden in dit idee. Met deze inspirerende gedachte werd de paneldiscussie afgesloten en konden we door naar de afsluitende borrel.

Gezellige netwerkborrel

IMG_9737 ubc te gast rom jaarbeurs 3 okt 2024 expo borrel 132kb
Na afloop werd tijdens de netwerkborrel uitvoerig nagepraat over alle presentaties, workshops en de expo. De borrel werd aangeboden door onze host, de ROM Utrecht Region. Hierbij werd onze tradtionele Nuttige Netwerkborrel gecombineerd met de slotborrel van de Cycle Mobilty Summit, waardoor niet alleen de banden met oude bekenden konden worden aangehaald, maar er ook veel nieuwe contacten werden gelegd.
Zo kwam een intensieve dag, die geheel in het teken stond van fietsen en fietstimulering, teneinde. Een dag vol kennis, inspiratie en nuttige contacten die recht deed aan het motto: Fietsstimulering XXL. Op naar het volgende event!

Sluiten