Het bruist op Fietshub De Maarschalk!
13 dec 2024
We hebben er naar uitgekeken. Op 12 december was het zover: UBC Te Gast Bij Fietshub de Maarschalk, de nieuwe Utrechtse verzamelplaats voor allerlei fiets-activiteiten. Onze leden waren hier ook benieuwd naar: we kregen veel meer aanmeldingen dan we konden plaatsen. Na een ontvangst met koffie en crêpes, gebakken door wieler-analist Stef Clement, werd iedereen rondgeleid over het complex. Daarna startte het zaal-programma in wielercafe 'De Finish.' Hier kregen we alles te horen over de fietshub en gingen we ook in op de sociale kant van fietsen en diverse mooie initatieven op dat vlak. Over de Tweewieler Academy, Citydeal Fietsen, Fietsmaatjes, wielerclubs, fietspoëzie, plannen voor 2025 en meer.
(buitenterrein Fietshub De Maarschalk)
Terugblik activiteiten UBC 2024
Na de rondleiding trapten presentatoren Ernest van den Bemd en Kaspar Hanenbergh het zaalprogramma af.
Op deze laatste bijeenkomst van het jaar begonnen ze met een terugblik op onze activiteiten van 2024.
Ze keken terug op de nieuwjaarsborrel en de voorjaarsbijeenkomst bij de gemeente Houten (inclusief fiets-excursie), waar we het fiets-dna van deze fietsstad ontrafelden. Op ons bezoek in juli bij Witteveen+Bos in Utrecht, met als thema: fiets-infrastructuur en hoe je steden duurzaam en fietsvriendelijker maakt en op onze bijeenkomst tijdens de Cycle Mobility Summit in oktober in de Jaarbeurs, toen we te gast waren bij ROM Utrecht Region. Daar verzorgden we maar liefst 3 programma-onderdelen: de eerste expositie en de lancering van het Fietsers Museum, om de unieke Nederlandse fietscultuur in de schijnwerpers te zetten, een Masterclass Fietsen & Gezondheid en de paneldiscussie 'De schaalsprong van de fiets,' waarbij VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen, ROM-directeur Arjan van den Born, gedeputeerde André van Schie en Shimano country manager Lennard Vis met elkaar in discussie gingen over hoe we Nederland mobiel, bereikbaar en gezond kunnen houden en de rol die de fiets daarbij kan spelen.
Ernest keek ook terug op de betrokkenheid bij het tweede oncologische beweeg en kennisevenement van Oncomid en de samenwerking tussen programma Doortrappen met de Fietsvierdaagse.
Fietshub De Maarschalk: knooppunt voor fietsgerelateerde initiatieven
(Arjen van Ree over Fietshub de Maarschalk)
Daarna was het woord aan onze gastheer, Arjen van Ree, initiatiefnemer vanFietshub De Maarschalk.
Hij gaf zijn visie op de rol en de ontwikkeling van de fietshub. Door mensen en ideeën te verbinden en fietsgerelateerde initiatieven en organisaties een landingsplaats te bieden, ontstaat er hier op een organische manier heel veel moois.
Arjen was positief verrast over wat hier nu allemaal al gebeurt.
Naast een werkplaats van de Tweewieler Academy, is de fietshub inmiddels ook het thuis van o.a. wielercafé De Finish (inclusief fietswasstraat), wielerclubs zoals De Domrenner, de Utrechtse Bike Kitchen en het Wheelchair Skills Team.
Daarbij lopen volgens Arjen zaken vaak niet zoals vooraf bedacht: "Toen wij studenten ruimte boden voor de Utrechtse Bike Kitchen dacht ik ze in te kunnen zetten voor onderzoek en plannen voor de fietshub. Maar wat bleek: de studenten bleken veel liever aan fietsen te sleutelen dan rapporten voor de fietshub te schrijven. Verrassend maar wel zo leuk," aldus Arjen.
(De werkplaats van de Tweewieler Academy)
In de werkplaats van de Tweewieler Academy op de fietshub worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opgeleid tot de fietstechnici, waar de markt zo dringend om verlegen zit. Tegelijkertijd worden hier de weesfietsen opgeknapt voor de Utrechtse Citydeal. Zo komen hier fietsen beschikbaar voor Utrechters die zich geen fiets kunnen veroorloven.
Arjen merkte hierbij op dat hij vindt dat we anders naar deze fietstechnici moeten kijken: "Deze mensen hebben geen afstand tot de arbeidsmarkt, de arbeidsmarkt heeft een afstand tot deze mensen!" Een statement waar de zaal zich volledig in kon vinden.
Het clubhuis voor Utrechtse wielrenners
Ernest ging vervolgens in gesprek met oud wielerprof Rick Flens. Hij vertelde hoe zijn carrièrre zich heeft verplaatst van 'tussen de dranghekken' naar een carrièrre 'naast de dranghekken.' Bij de fietshub is hij verantwoordelijk voor de horeca en wielercafé De Finish. Daarnaast is hij als 'ondernemer in fietsplezier,' ook actief met mobiele horecagelegenheden zoals pop-up Wielercafé De Waterdrager, een koffiebar en pannenkoekenwagen 'Crêpes des Coureurs' die bij evenementen zoals vandaag kunnen worden ingezet.
(Rick Flens, wielercafé De Finish)
De laatste tijd heeft Rick hard gewerkt aan verbouwing van de locatie tot Fietshub en clubhuis voor Utrechtse wielrenners en fietsclubs. In lijn met het wielerjargon noemde hij de fase waarin het wielercafé zich nu bevindt 'de geneutraliseerde start: "We rijden nu rustig naar kilometer nul en houden de benen nog een beetje stil. In januari en februari zijn we in het weekend open en we faciliteren al bijeenkomsten. Maar in maart zwaait de koersdirecteur met zijn vlag. Dan is de officiële start en organiseren we ons openingsweekend. Vanaf dat moment willen we ook door de week open zijn."
Het wielercafé wil niet alleen vertrek- en aankomstpunt en pleisterplaats zijn voor recreatieve en sportieve fietstochten, maar ook de plek waar je in het weekend samen met je vrienden onder het genot van drankje op groot scherm de koersen kunt volgen. Daarnaast zijn het café en de bijbehorende zalen en ruimtes beschikbaar voor vergaderingen, bijeenkomsten en presentaties.
Citydeal Fietsen Voor Iedereen: meer mensen op de fiets
Daarna was het woord aan Monique Verhoef, als programmamanager bij het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat verantwoordelijk voor de 'City Deal Fietsen Voor Iedereen.' Zij presenteerde wat dit programma zoal inhoudt.
Met deze City Deal wil men via de inzet van de fiets tegelijkertijd werken aan diverse maatschappelijke opgaven zoals: kansengelijkheid, gezondheid, verstedelijkings-opgaven, duurzaamheid en leefbaarheid.
(Monique Verhoef, programmamanager Citydeal Fietsen Voor Iedereen, Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat)
Ondanks dat er in Nederland meer fietsen dan inwoners zijn, heeft namelijk 12% van alle Nederlanders geen fiets(!)
Daarbij komt dat 22% van alle Nederlanders bijna nooit fietst. Via de City Deal Fietsen Voor Iedereen wil men meer mensen op de fiets te krijgen. Met name mensen voor wie fietsen niet vanzelfsprekend is.
Hiervoor wil men het 'fiets-ecosysteem' verbeteren: meer mensen leren fietsen, zorgen dat meer mensen blijven fietsen en fietsen bereikbaar te maken door ze in te zamelen, op te knappen en uit te geven aan mensen die financieel minder draagkrachtig zijn.
Om dit te bereiken is er een brede samenwerking opgezet tussen ministeries, provincies, gemeenten, kennispartners, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Daarbij worden lokale projecten opgezet. Succesvolle projecten worden landelijk opgeschaald en de opgedane kennis en successen worden gedeeld. Daarvoor worden diverse instrumenten beschikbaar gesteld, waaronder de 'digitale fietstas;' online beschikbare tools waar iedereen mee aan de slag kan.
Aan de mensen die zich geen fiets kunnen veroorloven worden 'weesfietsen' beschikbaar gesteld. Gemeenten verwijderen jaarlijks 100.000-en fietsen die ergens te lang of fout geparkeerd staan. Jaarlijk gaan er zo 350.000 fietsen naar gemeentedepots. Daarvan worden er 100.000 niet opgehaald door hun eigenaars(!) Een deel van deze fietsen krijgt dankzij de City Deal een nieuw leven en wordt opgeknapt om ze te schenken aan mensen die zich geen fiets kunnen veroorloven.
Ewoud Vink, senior beleidsmedewerker fiets van provincie Utrecht vulde Monique aan door te vertellen hoe de provincie dit programma in onze regio ondersteunt.
Het was deze middag mooi om op de fietshub niet alleen van Monique een heldere uitleg over deze Citydeal te krijgen, maar ook de mensen in werkplaats aan het werk te zien die hiervoor de fietsen opknappen en zo tegelijkertijd worden opgeleid tot fietstechicus.
Fietsmaatjes: fietsgeluk voor alle Utrechters
De volgende gast aan tafel was Jelle Bakker. We kennen hem als oud fietsburgemeester van Utrecht, maar tegenwoordig is hij adviseur duurzame mobiliteit fiets bij de RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland). Daarnaast is hij actief als voorzitter van de Utrechtse afdeling van Fietsmaatjes. De vrijwilligers van deze organisatie zetten zich in om fietsgeluk te brengen voor mensen die niet (meer) kunnen fietsen. Dat doen de vrijwilligers door mensen die zelf niet kunnen fietsen mee te nemen op Duofietsen: electrische fietsen waarbij je naast elkaar zit.
(Jelle Bakker, voorzitter Fietsmaatjes Utrecht)
Presentator Kaspar Hanenbergh, zelf ook vrijwilliger bij Fietsmaatjes Utrecht, merkte daarbij op dat het feit dat je op een duofiets naast elkaar zit heel belangrijk is: daardoor is niet alleen veel makkelijker om al fietsend een goed gesprek met elkaar te voeren, dit creërt ook gelijkwaardigheid. Bovendien kan de omgeving niet zien wie de 'passagier' is en wie de vrijwilliger.
Hoewel Fietsmaatjes pas dit jaar in Utrecht is gestart, zijn er inmiddels al 115 ritten gemaakt met een totale lengte van 2500 kilometer. De Utrechtse organisatie telt inmiddels 36 vrijwilligers, variërend van duofietsers tot mensen die de ritten plannen en zorgen voor het onderhoud en de stalling van de duofietsen.
Mooi nieuws was om te kunnen melden dat Fietshub De Maarschalk ook één van de locaties is die stalling gaat bieden voor hun duofietsen. Maar Fietsmaatjes heeft last van ambitie en wil meer mensen fietsgeluk bieden.
Daarom deed Jelle ook een oproep aan de zaal; Fietsmaatjes is op zoek naar meer vrijwilligers, stallingsmogelijkheden en geld om meer duofietsen te kunnen kopen. Zijn oproep aan de zaal resulteerde meteen al in enkele positieve reacties en tips.
Meer weten over Fietsmaatjes Utrecht of helpen als vrijwilliger of sponsor? Kijk dan op de website.
De plannen van de Fietsburgemeester
(Belle de Gast, Fietsburgemeester van Utrecht)
Belle De Gast, de Fietsburgemeester van Utrecht is een vaste gast aan onze tafel. Met haar gingen we in gesprek over wat ze het afgelopen jaar zoal heeft gedaan en wat haar plannen zijn voor het komende jaar. Dit jaar is ze als 'fiets-ambassadeur' bij talloze fiets-bijeenkomsten aanwezig geweest, heeft ze bij verschillende gelegenheden presentaties verzorgd en met verschillende partijen meegedacht over fietsstimulering.
In 2025 gaat zij zich vooral focussen op de thema's zorg & welzijn. Extra aandachtspunt voor haar is om vooral ook de stem van mensen buiten de bubbel van de fietsprofessionals door te laten klinken. Ze heeft namelijk gemerkt dat veel mensen die professioneel bezig zijn met fietsen- en fietsstimulering niet altijd een goed beeld hebben van hoe mensen van buiten de 'fietsbubbel' naar fietsen kijken, wat hun drempels zijn en wat er nodig is om meer mensen aan het fietsen te krijgen.
Wielerpoëzie: fietsgeluk en fietsplezier
Omdat we kijken naar alle aspecten van fietsen en fietscultuur, was het hoog tijd om weer eens aandacht te hebben voor fietskunst. In dat kader hadden we Bauke Vermaas en Veronique Rap uitgenodigd om de bijeenkomst op te luisterden met Wielerpoëzie.
(Fietspoëzie door Bauke Vermaas)
Met hun gedichten over thema's als fietsgeluk, fietsplezier en fietsen voor iedereen raakten ze exact aan het onderwerp van de bijeenkomst, maar ook aan de positieve boodschap die wij als UBC rond fietsen willen uitdragen. Hieronder één van de voorgedragen gedichten:
Pitch Emito: the zero-emission mobility app
(Patrick Hulkenberg, Emito the zero-emission mobility app)
De pitch werd deze keer verzorgd door Patrick Hülkenberg van start-up Emito, the zero-emission mobility app.
Met deze app kunnen bedrijven eenvoudig hun wettelijk verplichte CO2-rapportages verzorgen. Daarnaast worden medewerkers via de app bewust gemaakt van de CO2 footprint van hun woon-werk-verkeer en worden ze via gamifiation en incentives gestimuleerd om duurzamer naar hun werk te reizen, waaronder met de fiets.
Patrick was op zoek naar extra groei-financiering, meer bedrijven die hun app willen testen, contacten in de mobiliteitsbranche voor wie deze app interessant is en commercieel talent om meer gebruikers te werven.
Samenvatting en agenda 2025
Tot besluit vatten onze presentatoren Ernest van den Bemd en Kaspar Hanenbergh het afgelopen jaar en de bijeenkomst samen.
Ook maakten ze met de microfoon een rondje door de zaal om van de aanwezigen te horen wat hun hoogtepunten van het jaar waren en of ze iets met de aanwezigen wilden delen.
Een greep:
Samuel Beltman kondigde aan dat Cycling4Climate op 20 juni een fietstocht organiseert waarvan de opbrengst ten goede komt aan JustDiggit.
Stefan Maas attendeerde de zaal op de Fiets- en Wandelbeurs, 14-16 februari in de Jaarbeurs die UBC-leden met korting kunnen bezoeken (check daarvoor onze nieuwsbrief).
Ben Boeding vertelde dat hij gaat helpen met de activiteiten van het Fietsers Museum.
Ook keken Ernest en Kaspar vooruit naar onze agenda en de plannen voor 2025. Er staat weer veel op stapel:
- Op 17 januari organiseren we onze nieuwjaarsborrel in Fietshub De Maarschalk.
- Met onze UBC Te Gast-bijeenkomsten zijn we o.a. te gast bij Sweco (27 maart), ASR (3 juli) en in het najaar bij de Vereniging voor Sport Geneeskunde (VSG).
- In het voor- en najaar organiseren we ook nog twee ride outs; sportieve fietstochten i.s.m respectievelijk Brabant Cycling Network en provincie Utrecht.
- Ook blijven we betrokken bij de derde editie van het Oncomid fiets- en beweegsymposium, het Expert Panel Fietsen & Gezondheid en het combineren van het progamma Doortrappen met de Fietsvierdaagsen en Dutch Cycling Week.
- Het Fietsers Museum zal o.a. tentoonstellingen organiseren bij de Fiets- en Wandelbeurs (14-16 februari) in de Jaarbeurs en het Nationaal Fietscongres (21 & 22 mei) in Amersfoort.
Daarnaast kondigden ze aan dat ook de Utrecht Bike Community is geland bij de Fietshub: vanaf januari openen we hier de Fietspraktijk. Van hieruit gaan we studenten begeleiden met fietsprojecten, gaan we de verbinding met huisartsenpraktijken maken en houden we wekelijks spreekuur waar we fietsprofessionals uit alle domeinen support gaan bieden. Iedereen met fietsgerelateerde vragen kan bij het spreekuur terecht. Of het nu gaat om sparring, tips of meedenken met fietsgerelateerde plannen, initiatieven of evenementen of wanneer je op zoek bent naar bepaalde mensen, organisaties of contacten die je verder kunnen helpen, de Fietspraktijk helpt je graag verder.
Nuttige Netwerkborrel met Bike Bingo
Na zoveel informatie en inspiratie was het hoog tijd voor de gezellige Nuttige Netwerkborrel.
Als conversation starter hadden de studenten van het Creative College van ROC Midden Nederland een originele Bike-Bingo bedacht: iedereen kreeg een bingo-kaart met prikkelende gespreksonderwerpen. Zodra je het onderwerp met iemand had besproken kon je het wegstrepen tot je een rijtje vol had. Een leuk idee dat geanimeerde gesprekken opleverde: we zagen veel borrelaars met de kaart in de hand met elkaar in gesprek gaan.
Al met al was het een zeer geslaagde bijeenkomst waarbij de sociale kant van fietsen vanuit veel invalshoeken is belicht. Bovendien een mooie en inspirerende kennismaking met Fietshub de Maarschalk en wat daar al gebeurt, nog gaat gebeuren en mogelijk is.
Hartelijk dank aan onze gastheren, Arjen Van Ree en Rick Flens, de geweldige studenten van ROC Midden Nederland, het bar-personeel, de mensen van Les Baroudeurs, Crêpes des Coureurs, Bike Kitchen, het Wheelchair Skills Team en iedereen die heeft meegeholpen aan deze succesvolle kennismaking met Fietshub De Maarschalk. Op naar de volgende bijeenkomst!